Acht Jongens

Twee van mijn kleinkinderen liepen nog school in Langdorp, kleuterschool en LO, uitstekend schooltje trouwens. Er werd mij dan wel eens gevraagd de kinderen op te halen en op zo’n keer was ik wat te vroeg en ik bezocht nog gauw het kleine kerkhof naast de Sint-Pieterskerk…

Jaren later, op een zonnige herfstnamiddag liep ik rond het kerkje. In de zon knisperden de hooimijten, langs de Demer fietsten oudere echtparen doelbewust onderweg naar een uitspanning. Een diepe melancholie overviel me. Langs de toren van de kerk waren stellingen opgetrokken, langs de Demer stond het riet hoog en dapper.

Zeven nette graven.

D.J. Ashby-Peckham (N.Zeeland) ligt in het collectief graf nr.4-5. Hij was 20. Flight Sergeant

A.P. Goward (UK) ligt in het collectief graf nr.4-5. Eveneens 20. Mechanieker

A.E. Gurney (UK) ligt in het collectief graf nr.4-5. Boordschutter

E.D. Hart (Plumstead Londen), graf 1. Eveneens 20. Boordschutter

T.A. Lunn, graf 2. 27 jaar. Bommenrichter

A.R. Helvand (Dk), graf 3. 28 jaar. Piloot

P.D. McArdle, collectief graf nr.4-5. 23 jaar. Navigator

W.G. Shillinglaw, (Australie), collectief graf nr.4-5. 26 jaar. Piloot officier

 

De Kommando Stab Belgien/Nordfranchreich signaleerde het neerstorten van een Stirling BK712 in een korenveld vlakbij Langdorp iets na 2 ’s morgens, op 22 juni 1943. Tegen de buitenmuur, een beetje in de zon liggen de acht bemanningsleden van de Short Stirling van het 218e Squadron van de RAF. Nu op de hoek van de Grote Meur en de Wijtestraat stortte het vliegtuig neer. Die nacht keerden zo’n 22 vliegtuigen niet terug naar hun basis in de UK. Onophoudelijk trachtte de RAF de gelederen met nieuwe manschappen aan te vullen. De tol die de RAF aan het oorlogsgebeuren betaalde was zeer hoog.

Het koren in de velden reikte nog niet tot aan kniëen, de vuurbol sloeg er in en stukken metaal vlogen meer dan 500 meter ver. Sinds 1 april had de RAF 762 vliegtuigen verloren, waarvan 561 ‘ nachts, afgeschoten door Duitse nachtjagers. Sinds het begin van de tweede wereldoorlog sneuvelden 20000 manschappen van de RAF (Wikipedia: 1943 in Aviation). De bemanning van de Short Sterling bestond uit 5 Engelsen, 1 Australiër, 1 Deen en 1 Nieuw-Zeelander. Aanvankelijk meenden de Duitsers dat er slechts 6 inzittenden waren, maar in een bos werd nog het lijk van een zevende slachtoffer de mitrailleur in het staartstuk, gevonden en na de oorlog bleek dat er nog een achtste soldaat aan boord was. In Langdorp viel nog een Duits jachtvliegtuig en een Britse bommenwerper neer (17 augustus 1943).

De Deen Helvard was de oudste aan boord, 28 jaar, dood in de maand van de krieken, de meikevers, de zwaluwen. Als soldaat in het Deense leger had hij vier Duitse matrozen uit de zee gered,nadat hun patrouilleboot op een Duitse zeemijn was gevaren. Na de overgave van Denemarken vluchtte hij naar Engeland, nam dienst bij de RAF en na een jaar opleiding vertrok hij met de Short Stirling BK712.

Het koren was nog jong, de krieken werden geplukt, de kersen in bloesem. Het was zo’n tijd.

In 1959 verbleef ik meer dan een maand in het huis van de familie Nash in Plumstead vlakbij Londen.

Ik zag alles in Londen en bracht een boeiend bezoek aan de BBC. In het weekend zong ik psalmen in een heel klein kerkje en de reverend schudde hartelijk mijn hand. De ouders van mijn penfriend David, raadden me zachtjes aan een oorlogspiloot te bezoeken die in de buurt woonde. De man was wel een beetje zonderling, bracht men mij aan het verstand. Zijn vrouw een jonge blonde vrouw uit Zuid Afrika bracht ons naar de kelder en daar in het gelige schijnsel van een gloeilamp deden we ahw een nogal geblokte jongeman ontwaken. Zijn ogen lagen diep in hun kassen en we groetten elkaar heel formalistisch zoals onze opvoedingen vereiste. Een gesprek kwam er niet echt tot stand en de vrouw voerde ons al gauw naar buiten. Het bleek dat de piloot niet meer kon slapen sinds zijn nachtvluchten naar Duitsland. Om niet in te dutten tijdens die opdrachten had hij pilletjes gekregen, maar ontwennen, o nee, daar had de RAF geen belangstelling voor. Enkele jaren later vernam ik van David dat de piloot overleden was en zijn vrouw teruggekeerd naar Zuid Afrika.

Plumstead was tijdens de blitz gebombardeerd en toen in ’59 liepen David en ik ’s avonds langs de vernielde hangars langs de Theems.

Littekens doe je niet alleen op in de strijd, maar ontmoetingen kunnen je in het hart snijden.

 

Chris Marteleur

 

Zie: Luchtvaartgeschiedenis.be  -  Commonwealth War Cemetaries website

 

De Short Stirling (vernoemd naar de Schotse plaats Stirling) is een Britse bommenwerper gebouwd door de Short Brothers. Het was de eerste bommenwerper die de RAF in gebruik nam. Het vliegtuig werd gebouwd van 1939 tot 1943. In totaal werden er 2383 exemplaren gebouwd. © Getty Images

De originele bemanning van de BK812 (v.l.n.r.): staand Sgt Raymond P. Goward, boordmeccano - piloot, P/O William Shillinglaw - F/Sgt Douglas J. Ashby-Peckham RNZAF, radiotelegrafist - Sgt Arthur E. Gurney, rugkoepelschutter. Gehurkt: Sgt Edgar D. Hart, staartkoepelschutter - Sgt Thomas R. Lunn, bommenrichter - Sgt Patrick D. McArdle, de navigator (foto: fam. Goward)

church

FIETSERS ! de (terug)weg van de brug in Langdorp naar Testelt langs het Demerpad van locatie 15 naar locatie 16 en 17 is eerder hobbelig en loopt overwegend over één enkel ‘min of meer’ berijdbaar spoor.

een alternatieve route (asfalt en/of veldweg) naar locatie 17 is mogelijk via de Mottestraat > Wijnberg > Rommelaar > en zo terug naar het Demer-pad

 

La-salle-des-promesses, een installatie van Yoris Van den Houte uit 2010 … ladders hingen in de nok van een zolder, met in de verte een tekening op “bâche” met de titel ‘ohne-angst-zeichnung’ - transformatie en gelijkenis tussen een vis en een (jacht-)geweer. De zolder behoorde toe aan drie-generatie-burgemeesters van een klein dorpje en stak vol met patriottistische objecten.

Re-enactment in de kerktoren.

klik op onderstaand icoontje:

kerkverhalen

 

 

 

Le Grand Correcteur (uitvergrote tekening op zeildoek), Yoris Van den Houte, Tourinne-le-Grosse, 2010

klik op onderstaand icoontje:

Le Grand Correcteur, Yoris Van den Houte. Re-enactment en omzetting van een installatie uit 2010 in Tourinne-le-Grosse

 

klik op onderstaand icoontje:

ALZO SPRAK DE OPPERSTE WOLK

 

U hebt gezaagd om regen

Wel hier hebt u uw regen

En begint nu weer niet te klagen

Stilaan begint uw zagen

Aan mijn gemoed en gulheid te knagen

U leeft in gebied met zo nu en dan regen 

Ervaar dit als een zegen

Wees blij 

Zonder brommige neuterij

Velen bidden mij om regen

Waar ik niet in slaag regelmatig te geven

Met nauwelijks iets dienen zij het te stellen

Waardoor veel van wat leeft

Er de brui aan geeft

Wees dus dankbaar

Onthoud u van bezwaar

En leer er mee leven

Zonder regen geen overvloed als een zegen

 

tekst pagina 93 - 94 uit de bundel: LICHT & KLEUR R_EVOLUTIE_HOOP   -   ©2020 gustaaf de meersman

 

 

MIXEN, afbeelding pagina 95 uit de bundel: LICHT & KLEUR R_EVOLUTIE_HOOP - Poëzie, Proza, Satiraantjes, Anekdotes, Filosofietjes en beeldstilsmen - één laag foto’s en bewerkingen

Uitgeverij Partizaan - ISBN: 9789464076134 - Wettelijk depot: D/2020/0534/11 - NUR: 306©2020 

©2020 gustaaf de meersman