iepen in een landschap - Emile Claus

 

klik op onderstaand icoontje:

Emile Claus (1849° - 1924+), Iepen in een landschap, olieverf op doek, 59 x 75 cm

 

Emile Claus werd geboren in Sint-Eloois-Vijve. Hij volgde een kunstopleiding aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten van 1869-1874. Daar leerde hij de traditionele stijl van schilderen. Na zijn reizen naar Noord-Afrika, Spanje en de Verenigde Staten raakte hij steeds meer geïnteresseerd in het landschapsgenre. Hij keerde terug naar België om in Astene te wonen en  verhuisde later naar Parijs. Daar verbleef hij van 1889 tot 1891, waar hij geconfronteerd werd met de modernere schilderstijl, het impressionistisme. Claus werd al snel succesvol met one-man shows in België en in heel Europa. In 1904 werd hij een van de oprichters van het Luminisme, ook wel bekend als Vie et Luminaire (Leven en Licht). Deze beweging concentreerde zich op de effecten die licht op een schilderij kan hebben. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte Claus naar Londen. In 1918 keerde hij terug naar zijn huis in Astene, waar hij ook stierf in 1924.

Het schilderij “Iepen in een landschap” illustreert de 'luministische stijl’ van Claus. Statige iepen vormen een langgerekte rij naar de verte toe. Achter het bladerdak komt de zon op, omgeven door een zachte goudgele lucht. Op de voorgrond slingert een pad naar de linkerkant van het tafereel waar het abrupt lijkt te eindigen in een heuvel. Aan de rechterkant suggereert het gras de mogelijke aanwezigheid van een beek.

BRON: deze toelichting is gebaseerd op een tekst, over dit schilderij, van de Daphne Alazraki Fine Art Gallery (New York): http://alazraki.com/image/334/emileclaus.html